PROGRAMĂRI ECOGRAFIE GENERALĂ: 031 432 67 29 | PROGRAMĂRI STOMATOLOGIE: 0725 917 312 | STOMATOLOGIE 1: 0725 917 313 | STOMATOLOGIE 2: 0725 917 314

Parodontologie – tratament parodontoza

    Home / Servicii / Servcii stomatologice / Parodontologie – tratament parodontoza

Parodontologie – tratament parodontoza

Parodontologie – tratament parodontoza
5 (100%) 3 vote[s]


Parodontologia este o ramura a medicinii dentare care se ocupa cu suportul parodontal al dintelui, dintele fiind legat de alveolele dentare (osul acoperit de gingie) printr-un ligament denumit parodontal.

În urma unei igiene orale deficitare, soldata cu aparitia tartrului, apare o inflamatie initiala a gingiei (gingivita, cu sangerari dentare la periaj) proces care este complet reversibil.


imagine parodontoza parodonoza


In cazul in care se neglijeaza acest semnal de alarma, boala parodontala progreseaza si ia forma parodontitei cronice marginale, la inceput forma superficiala şi apoi profunda, cunoscuta si sub numele de “parodontoza”, caz în care apar pungi parodontale iar dintii devin mobili.

Ca urmare a inflamatiei gingivale şi a alveolelor dentare, acestea se transforma dintr-untesut osos dur intr-un tesut conjunctiv patologic moale, creand un mediu propice pentru dezvoltarea de noi bacteriene slab reprezentate în mod obisnuit in mediul oral, bacterii care contribuie masiv la degradarea suportului ligamento-alveolar al dintilor. Urmarea? Pierderea definitiva a dintilor precum si a unei cantitati semnificative de os cu consecinte deosebit de grave.

Cum tratam parodontoza?

Orice tratament incepe cu igienizarea cavitatii bucale (prin detartraj, periaj și airflow). Terapia imediata o realizam prin indepartarea tartrului cu igienizarea suprafetelor dentare afectate, folosirea antisepticelor orale sub forma de apa de gura si terapie combinata antibiotica asociata. Ulterior, cu instrumente caracteristice, se face un grafic al adancimii defectelor osoase (gingia se dezlipește de pe dinte permitand patrunderea bacteriilor catre os si formarea pungilor parodontale care pot contine chiat tesut infectat) si in functie de rezultatele obtinute, se executa urmatoarele interventii:

  • Detartraj si chiuretaj subgingival în camp închis – se îndeparteaza tartrul de sub gingie si se lustruiește radacina dintelui, fara a inciza gingia;
  • Chiuretaj în camp deschis, insotit sau nu de aditie osoasa si reconstructia crestei alveolare acolo unde distrugerile sunt marcante.

Rezultatele obtinute dupa interventii trebuiesc pastrate prin controale periodice la stomatolog si reevaluarea starii de sanatate a parodontiului. Trebuie urmata asa cum spuneam, o igiena orala impecabila.


Programari la cabinetul stomatologic se pot face la tel. 0725.917.312, in intervalul 09 – 20 de luni pana vineri și intre orele 09 – 14 sambata. Ne aflam in sector 3, bd. 1 Decembrie 1918 nr. 35. Pentru locatia exacta sau indicatii de orientare, sunati sau accesati pagina „Contact”. Vă așteptăm!